Kmetija

Priznanja

Časopisi o nas

Ogled kmetije

Pridelki

Jabolka

Hruške

Krompir

Zelje

Jabolčni sok

Jabolčni kis

Drnuljev sok

Bezgov sok

Suho sadje

Žganja in likerji

Ajdova moka

Česen

Vizitka

Kje smo

Fotogalerija

 

Vsebina avtorsko zaščitena.

Česen

 

Na naši kmetiji smo se odločili, da bomo ponudili kupcem slovenski česen.  Posadili smo sorto: Ptujski spomladanski, je slovenskega porekla, ki je mnogo kvalitetnejši in nekoliko drobnejši ter se zelo dobro skladišči saj se obdrži  v suhem in hladnem prostoru do 10 mesecev.

Kaj vse česen zdravi?

Česen znižuje povišan krvni pritisk, ker kot diuretik spodbuja izločanje urina in širi krvne žile.

Znižuje visoki holesterol približno tako uspešno kot zdravila na recept. Že polovica stroka na dan lahko zniža visok holesterol za 9%.

Med znanimi rastlinskimi antibiotiki sodi česen zagotovo med najučinkovitejše. Pomaga proti streptokokom, proti tifusu, paratifusu ter proti različnim glivicam in virusom.

Česen deluje močno protibakterijsko. Njegova visokovredna sestavina alicin uničuje razne črevesne bakterije. Česen v črevesju preprečuje gnitje, tako da olajša razmnoževanje mlečnokislinskih bakterij, to pa pripomore k ravnotežju črevesne flore. Tako delovanje česna preprečuje nastajanje črevesnih plinov, raznih krčev, drisk in širjenje škodljivih sestavin, ker preprečuje, da bi se absorbirale in s tem prodrle v kri, prek katere bi lahko povzročile motnje v organizmu.

Preprečuje krvne strdke. Česen pripomore k redkejši krvi, zaradi česar lahko prepreči težave s krvnim obtokom, kap, bolezni srca in trombozo. Lahko lajša občasne bolečine, ki so posledica zamašenih ali zožanih arterij v nogah.

Pomlajuje možgane in imunski sistem. Najnovejše raziskave na živalih Japonskem kažejo, da uživanje česna lahko obnavlja možganske in imunske funkcije pri starih podganah, torej funkcije, ki slabijo s staranjem. Česen lahko celo pomaga preprečevati in zmanjševati Alzheimerjevo »senilnost«.

Zavira splošno propadanje telesa, ki ga pospešujejo napadi prostih radikalov na celice.

Vsak dan strok slovenskega česna!

Cesen