Ponedeljek, 27.2.2006  
 

 

Eno jabolko na dan drži zdravnika stran

Nekatere snovi v jabolkih imajo večjo antioksidativno sposobnost kot vitamin C v citrusih

Tatjana Pihlar

Eno jabolko na dan drži zdravnika stran, pravi star pregovor, statistika pa dokazuje, da zdravnikom dela še ne bo zmanjkalo, kajti 45 odstotkov potrošnikov zaužije do tri, 47 odstotkov pa štiri ali več jabolk na teden. Da sadje ni le hrana, marveč tudi zdravilo, pa so pred dnevi opozorili tudi na posvetu slovenskih sadjarjev v Mariboru, ki ga je pripravilo njihovo združenje GIZ Sadjarstvo Slovenije.

Dokazano je, da so prosti radikali povzročitelji sodobnih bolezni, na to, da se pojavijo v telesu, pa izdatno vpliva predvsem stres. Človek se pred prostimi radikali sicer ne more obvarovati, lahko pa poskrbi, da uživa čim več antioksidantov, ki preprečijo ali upočasnijo njihovo delovanje, je na posvetu poudaril dr. Franci Štampar, profesor na Katedri za sadjarstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani."Da je sadje zdravo, je sicer samo po sebi umevna fraza, vendar je treba povedati, katere zdrave snovi vsebuje," je prepričan Štampar. Poleg sladkorjev in različnih kislin je namreč sadje predvsem vir zelo kakovostne vode, kar je v mnogo državah, ki imajo težave s pitno vodo, še kako pomembno. Sadje vsebuje tudi precej fenolnih spojin, ki imajo izjemno antioksidativno sposobnost. Tuje raziskave so pokazale, da imajo največji antioksidativni potencial ameriške brusnice, ki so zelo razširjene zlasti v Kanadi, takoj za njimi pa je jabolko, daleč najbolj razširjena sadna vrsta pri nas. Jabolko je namreč na tej lestvici krepko pred banano in pomarančo, ki sta mu na slovenskem trgu najhujši tekmici.

"Potrošniku bi morali povedati, da je sadje treba uživati vsak dan in da so jabolko, češnja, oreh..., ki jih pridelujemo v Sloveniji, boljši od pomaranče in tudi od banane," meni Štampar. In dodaja: "Na lokalnem trgu moramo povedati, da imamo boljši proizvod, kot ga ponujajo drugi." Toda ne na tak način, kot se je tega pred časom lotilo ministrstvo za zdravje, ki je potrošnike nagovarjalo k večjemu uživanju sadja s plakatom, na katerem je bilo upodobljeno kolo, "izdelano" le iz uvoženega južnega sadja, na njem pa ni bilo nobene sadne vrste, ki jo poznamo pri nas.

"Ta reklama je slovenskim sadjarjem naredila zelo veliko škodo. Če bi bili na kolesu dve peški, namesto blatnika pa pecelj od jabolka, bi prodajali svoje, tako pa smo delali reklamo za južno sadje. Za nameček smo potrošnika napačno obveščali, saj mu z vidika vsebnosti zdravih snovi v sadju nismo ponudili optimuma. Dati bi mu morali jasen signal, da so jabolko, češnja, orehi..., ki jih pridelamo v Sloveniji, boljši od sadja, ki ga dobi v trgovinah in po katerem sega tudi zato, ker misli, da je bolj zdravo. A ni tako, kajti nekatere snovi v jabolkih imajo večjo antioksidativno sposobnost kot vitamin C v citrusih, vendar tega doslej še nismo povedali na glas," sklene Štampar.