Kmetija

Priznanja

Časopisi o nas

Ogled kmetije

Pridelki

Jabolka

Hruške

Krompir

Zelje

Jabolčni sok

Jabolčni kis

Drnuljev sok

Bezgov sok

Suho sadje

Žganja in likerji

Ajdova moka

Česen

Vizitka

Kje smo

Fotogalerija

 

Vsebina avtorsko zaščitena.

Jabolka

 

Jabolko velja za enega izmed najbolj zdravih sadežev, saj daje človeku vitalnost in mladost, znižuje povišan holesterol in uravnava maščobe in sladkor v krvi. Je antioksidant in poskrbi, da človek ne »zarjavi«, je bogat z borom za čvrste kosti in kajpak poteši še tako hudo lakoto. Jabolko je s svojim razmerjem med vitamini, minerali, balasti in vodo ravno pravšnje za človekove vsakdanje potrebe. Sadjarstvo je na naši kmetiji že dolgoletna tradicija in vemo kako se pridela lepa jabolka. In ker videz jabolka še zdaleč ni vse, nam šele okus pove, koliko truda je bilo vloženega v pridelavo. Novejši nizkodebelni sadovnjaki sicer omogočajo lažjo nego dreves, vendar brez stalnega oblikovanja krošnje, ročnega redčenja in večkratnega pravočasnega obiranja ni lepega, okusnega in zdravega sadeža. Jabolka pridelujemo na naravi in človeku prijazen način, po določilih integrirane pridelave sadja.

Časopisi o jabolkih

Eno jabolko na dan drži zdravnika stran.

 

Pri nas lahko kupite jabolka različnih sort, za vse okuse in celo leto.

Spodaj opisane sorte so razvrščene od najzgodnejše do najkasnejše.

 

Summerred

Je temno rdeče barve in srednje debel, kiselkastega okusa, aromatičen in zelo sočen. Spada med zgodne sorte. Zori sredi avgusta in ohrani kakovost do konca septembra.

Delbar Estival

Je rumene barve z rdečimi lisami, aromatičen, sladko kiselkast in zelo sočen. Spada med zgodne sorte. Zori sredi avgusta in obstane do konca septembra.

Gala

Je rdečkasto rumene barve. Meso je zelo čvrsto, sočno, aromatično in sladkega okusa. Zori v začetku septembra. Če ga hranimo v navadni kleti, je užitno vse od obiranja do decembra, v hladilnici pa do januarja ali februarja.

Elstar

Je rdečkasto rumene barve, sočen, aromatičen in prijetno kislega okusa. Zori v začetku septembra. Plodovi, shranjeni v kleti, so uporabni takoj po obiranju do decembra, shranjeni v hladilnici pa vse do februarja.

Jonagold

Je križanec med jonatanom in zlatim delišesom. Plod je rumeno rdeč, sladko kislega okusa, sočen in srednje aromatičen. Zori v drugi polovici septembra. Če ga hranimo v kleti, je primeren za uživanje do decembra, hranjen v hladilnici pa do marca. Med skladiščenjem dobi voščeno prevleko.

Zlati Delišes

Sorta je naključni sejanec, odkrita konec 19. stoletja. Plod je zeleno rumene barve, aromatičen in sladkega okusa. Zori konec septembra. Plodovi so užitni od oktobra do januarja, če jih hranimo v navadni kleti oziroma do marca ali aprila, če jih skladiščimo v hladilnici.

Carjevič

Sorta je naključni sejanec, odkrita okrog leta 1870 nekje na Štajerskem. Spada med drobnoplodne sorte. Plod je zeleno rdeče barve, sočen in blago kislega okusa. Zori konec septembra, za uživanje pa je primeren od novembra do januarja.

Rdeči Boskop

Izhaja iz sorte boskopski kosmač. Je rjavo rdeče barve, kisel in aromatičen. Je zelo primerna sorta za svežo uporabo ali za kuho. Zori konec septembra. Če je skladiščen v kleti, je uporaben od novembra do januarja, v hladilnici pa ga ohranimo do februarja ali marca.

Pohorka

Je stara slovenska sorta. Je zeleno rdeče barve, aromatična in kiselkastega okusa. Zori konec septembra. Za uživanje je najprimernejša od decembra dalje, obstane pa nekje do konca februarja.

Gloster

Je temno rdeče barve, blago kislega okusa z izrazito aromo. Prezreli plodovi so lahko moknati. Zori konec septembra. Plodovi so uporabni od novembra do konca marca v navadni kleti ali do aprila v hladilnici.

Idared

Je križanec sort jonatan in Wagner. Plod je rdeče barve, rahlo kislega okusa. Zori v začetku oktobra, za uživanje je primeren od decembra do februarja ali marca v navadni kleti in do aprila ali maja, če je uskladiščen v hladilnici.

Braeburn

Sorta je naključni sejanec. Našli so jo sredi 20. stoletja. Plod je zeleno rdeče barve, meso zelo čvrsto in sladko kislega okusa. Zori sredi oktobra. Plodovi so užitno zreli od januarja in v hladilnici vse do aprila.