Kmetija

Priznanja

Časopisi o nas

Ogled kmetije

Pridelki

Jabolka

Hruške

Krompir

Zelje

Jabolčni sok

Jabolčni kis

Drnuljev sok

Bezgov sok

Suho sadje

Žganja in likerji

Ajdova moka

Česen

Vizitka

Kje smo

Fotogalerija

 

Vsebina avtorsko zaščitena.

Ajdova moka

 

V naših krajih je bila ajda včasih zelo razširjena, sedaj pa, zaradi svojih zdravilnih učinkov, ponovno pridobiva na pomenu. Naša domača čista ajdova moka je narejena iz gorenjske ajde, ki je po svoji kvaliteti dobro poznana. Dodana ji je še prav posebna kvaliteta, saj je zmleta na star mlin s kamnitimi kolesi. Ajdova moka ugodno vpliva proti holesterolu, priporočajo pa jo tudi ljudem s celiakijo.

Zbirka starih receptov za domače ajdove jedi

Pri vseh jedeh je priporočljivo čisto ajdovo moko mešati z 20 do 40 % pšenične moke.

 

Ajdovi žličniki (Grum 1964)

5 dag masla, 3 jajca, sol, 12 dag ajdove moke.

V skledi vmešamo surovo maslo in rumenjake ter solimo. Primešamo sneg in ajdovo moko. Z žlico oblikujemo žličnike in jih zakuhamo v slanem kropu ali juhi. Kuhamo jih  8 - 10 minut.

 

Goveja juha z ajdovimi žličniki

Ajdove žličnike skuhamo v slanem kropu. Dobro jih odcedimo, damo v jušnik in prelijemo z vročo govejo juho. Potresemo s sesekljanim peteršiljem.

 

Ajdovi žganci

5 dag masti, 5 dag ocvirkov, 2 l kropa, 1 l ajdove moke, sol.

Moko vsujemo v slan krop, ki ga odstavimo od ognja. Potem ga pomaknemo spet nazaj in počakamo da vrela tekočina prelije moko. Moko v sredini predremo s kuhalnico in vremo na zmernem ognju 20 minut. Odlijemo dobro polovico vode v skodelico in žgance zmešamo. V primeru, da so žganci presuhi, dolijemo še malo vode iz skodelice. Zabelimo z vročo mastjo in ocvirki ter jih razmešamo v skledo.

 

Ajdova mešta, gorenjska jed (Grum,1964)

1 kg krompirja, 1,5 l  vode, sol, 1 l ajdove moke, 10 dag ocvirkov.

Krompir olupimo, narežemo na kose in na pol skuhamo v slani vodi. Nanj vsujemo presejano ajdovo moko. Ko prevre, naredimo s kuhalnico luknjo v testo, da se moka bolje prekuha. Vre naj pol ure. Nato dobro zmešamo s kuhalnico in zabelimo z vročimi ocvirki.

 

Ajdovi rezanci s skuto (K. Prato, 1936)

Iz osoljene in z vrelo vodo poparjene ajdove moke naredimo precej mehko testo, ga zrežemo na kose in te razvaljamo v krpice, velike za dlan. Na krpice zložimo kroglice nadeva, zapognemo testo čez nadev in ga na robu stisnemo, da dobi obliko "petelinčka". Zvitke skuhamo v slani vodi in zabelimo z maslom in drobtinami.

 

Gorenjski krapi s skutinim nadevom (Motoh s sod. 1971)

1/2 l ajdove moke, 1/2 l vrelega kropa, 1-2 žlice bele moke, 15 dag skute, 1 jajce, 2 žlici kisle smetane, pest kruhovih drobtin, ščep soli, slan krop, zabelo: maslo in drobtine.

Ajdovo moko poparimo s slanim kropom in zgnetemo testo. Testo razvaljamo za 1/2 mezinca debelo. Narežemo ga na štirioglate krpe. Na vsako krpo položimo 1/2 žlice nadeva. Krpe upognemo in stisnemo skupaj kot blazinice. Krape kuhamo v slanem kropu 8 minut. Kuhane položimo na krožnik in zabelimo.

Nadev: Pretlačeni skuti dodamo jajce, smetano, drobtine, sol in dobro premešamo.

 

Ajdovi štruklji z orehi (Perdan, 1976)

1 liter ajdove moke poparimo s 1/2 litra vrelega kropa in dobro zmešamo. Testo razvaljamo za nožev rob debelo. Razvaljano testo premažemo z mešanico zmletih orehov, 3 jajc, 2 žlicama kisle smetane, žlico topljenega masla, malo zmletih klinčkov in cimeta ter drobtin. Testo zvijemo v štrukelj, ga zavijemo v prtič in povežemo z vrvico. Štrukelj kuhamo pol ure. Kuhan štrukelj odvijemo, ga razrežemo na rezine in zabelimo s presnim topljenim maslom in drobtinami.

Serviramo jih v glinasti posodi.

 

Ajdovi štruklji s sirom (K. Kalinšek, 1963)

Testo je enako kot pri orehovih štrukljih.

Nadev: 1/4 l smetane, krožnik zdrobljenega sira, 2 jajci, ščepec soli, 3-4 žlice drobtin.

Testo razvaljamo za nožev hrbet debelo. Premažemo z nadevom, zavijemo v prtič, povežemo in kuhamo v slanem kropu 1/2 - 3/4 ure.

 

Ajdova gibanica   (Grum, 1964)

Testo: 1 kg ajdove moke, 1/2 l slanega kropa, 3 žlice masti.

Nadev: 15 dag surov. masla, 4 jajca, 1/2 kg skute, 2 žlice smetane,              2 zajemalki smetane za polivanje.

Naredimo ajdovo testo in ga tanko zvaljamo. Namažemo z nadevom, zvijemo, damo v premazan pekač. Med pečenjem polijemo testo s smetano.

Nadev: Surovo maslo umešamo z jajci, dodamo pretlačeno skuto in smetano. Nadev lahko po okusu sladkamo.

 

Ajdov pečenjak   (F. Kalinšek, 1963)

1 l mleka, 3,75 dcl ajdove moke, kavna žlica soli, 3 jajca, mast.

Mleko razžvrkljamo z jajci in soljo ter nanj zamešamo moko. V podolgovati kozici segrejemo mast in vlijemo vanjo testo, potem ko je pol ure počivalo. Pečenjak pred serviranjem razdrobimo in ga serviramo z mlekom ali s solato.

 

Ajdova pogača   (F. Kalinšek, 1963)

15 dag sladkorja, 5 jajc, žlička limonine lupine, 14 dag ajdove moke, pol kavne žličke pecilnega praška, oslajeno kuhano vino.

Sladkor umešamo z rumenjaki in limonino lupino. Dodamo trd sneg vseh beljakov in moko, presejano s pecilnim praškom. Pečemo v srednje vroči pečici 3/4 ure. Pogačo prelijemo z osladkanim vinom.

 

Ajdov kruh

3/4 kg pšenične moke, 1/4 kg ajdove moke, 2 dag kvasa, sol, voda.

Pšenično in ajdovo moko premešamo, solimo, dodamo kvas in prilijemo mlačno vodo. Zamesimo testo. Testo počasi vzhajamo. Vzhajano testo pregnetemo, oblikujemo štruco, še malo vzhajamo in spečemo.